Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πως να Διαλέξετε Υγιεινά Δημητριακά για Πρωινό

Προσέξτε τα υποτιθέμενα υγιεινά δημητριακά

Η συμβουλή των διαιτολόγων βρίσκεται παντού, στις εφημερίδες, σε οδηγίες “Μειώστε τα γλυκά, ελαττώστε τα τρόφιμα που έχουν ζάχαρη και μειώστε την κατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων.” Έτσι έντονες λέξεις όπως “Μειωμένη Ζάχαρη” ή “Ολικής Αλέσεως” αιχμαλωτίζουν το βλέμμα σας στις συσκευασίες των τροφίμων. Γρήγορα επιλέγετε αυτό το κουτί με τα “Νέα και Βελτιωμένα” δημητριακά για πρωινά καθώς προχωράτε ανάμεσα στα ράφια στο τοπικό κατάστημα.











Παρόλα αυτά, ειδικοί από πέντε πανεπιστήμια μελέτησαν τα κορυφαία δημητριακά στην επιλογή των παιδιών, μεταξύ αυτών και τις εκδόσεις με την μειωμένη ζάχαρη, και διαπίστωσαν ότι το σύνολο των θερμίδων ήταν ισάξιο με αυτά με την κανονική υψηλή ποσότητα ζάχαρης. Στην πραγματικότητα μόνο ένα προϊόν είχε λιγότερες θερμίδες, και αυτό είχε μόνο 10 θερμίδες λιγότερες ανά μερίδα.
“Μα πως είναι δυνατόν;” αναρωτιέστε. Λοιπόν, οι κατασκευαστές αντικαθιστούν την ζάχαρη με άλλες μορφές επεξεργασμένων υδρογονανθράκων. Έτσι οι κατασκευαστές είναι  νόμιμοι με αυτό που διαφημίζουν, αλλά το θερμιδικό σύνολο στην πραγματικότητα είναι το ίδιο. Την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε ελέγξτε τον πίνακα θρεπτικών συστατικών. Θα εκπλαγείτε καθώς σας εξαπατούν, και σίγουρα θα θυμώσετε και θα εξοργιστείτε. Οπότε τοποθετήστε πίσω το κουτί και επιλέξτε δημητριακά βασιζόμενοι στις εξής συμβουλές:
  • Για ένα πλούσιο σε ίνες πρωινό προτιμήστε δημητριακά ολικής όπως πλιγούρι βρώμης, κομμάτια σιταριού, σταφίδες.
  • Πρόσθετα γλυκαντικά με φρέσκα, κατεψυγμένα ή φρούτα σε κονσέρβα με τον χυμό τους. Δώστε στα κομμάτια μπανάνας, στην κονσέρβα ροδάκινο, στα κατεψυγμένα  μούρα και στις φρέσκες φράουλες μια ευκαιρία.
  • Συνδυάστε τα με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή γάλα σόγιας.
  • Αν εσείς ή οικογένεια σας αναζητείτε το πιο γλυκό ξεκινήστε με μισό-μισό. Για παράδειγμα μισά δημητριακά με σοκολάτα με μισά με ολικής. Το ποσό της ζάχαρης είναι ικανό να γλυκάνει όλο το μπολ!

Αγνοείστε τις φανταχτερές λεζάντες στα κουτιά. Ελέγξτε κατευθείαν τον διατροφικό πίνακα. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

  • Θυμηθείτε τον κανόνα των Πέντε. Επιλέξτε δημητριακά με τουλάχιστον 5 γραμμάρια ίνες ανά μερίδα, και λιγότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης.
  • Ψάξτε ώστε κάθε μερίδα να περιέχει τουλάχιστον 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Αποφύγετε δημητριακά που έχουν μια λίστα με υδρογονωμένα έλαια, τεχνητά χρώματα και χημικά συντηρητικά σαν συστατικά, δεν έχουν καμιά θέση στην υγιεινή διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου